Co przyspiesza metabolizm?

W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej wagi przykłada się do zdrowego trybu życia oraz odżywiania się w nieco lepszy jakościowo sposób, bardzo ważne staje się naturalne normowanie naszego metabolizmu. Sam metabolizm, czyli sposób organizmu na przetwarzanie i wykorzystanie pokarmu jako energii uwarunkowany jest genetycznie, jednak dzięki sprawdzonym sposobom oraz spożywaniu odpowiednich dodatków, a więc przypraw albo ziół można pomóc mu w sytuacjach, w których nie do końca radzi sobie samodzielnie.

Co przyspiesza metabolizm: ćwiczenia oraz zwiększenie masy mięśniowej

Nie bez przyczyny podczas różnorodnych diet specjaliści od żywienia dodatkowo „przepisują” regularny ruch. Ćwiczenia wykonywane jako interwały maja ogromne znaczenie – bieganie, szybki marsz, pływanie czy jeżdżenie na rowerze dzięki swojej powtarzalności jest w stanie skutecznie podkręcić nasz metabolizm. Ważne są również interwały – a więc spokojne ćwiczenia, podczas których na pół minuty mocno przyspieszamy tempo. Taki rodzaj treningu prowadzi do zwiększenia się ilości mitochondrii w komórkach, które potrzebują znacznie więcej energii – a więc metabolizm przyspiesza, a nasze ciało chudnie. Warto pracować tez nad rozbudowaniem masy mięśniowej, ponieważ ta zużywa znacznie więcej energii niż tkanka tłuszczowa.

Zioła na trawienie i przemianę materii

W odpowiedniej diecie na przyspieszenie spalania kalorii przydadzą się również odpowiednie zioła, bardzo często solidnie wspomagające cały proces. Jednym z najlepszych oraz najskuteczniejszych jest pokrzywa – jest moczopędna oraz ma działanie oczyszczające, dzięki czemu znacznie szybciej usuwa toksyny z organizmu. Dzięki niej żołądek oraz jelita pracują lepiej, lepiej przyswajane są również spożywane pokarmy. Co ważne, jest w stanie ograniczać ilość cukru we krwi, podobnie jak morwa. Innym znakomitym specyfikiem jest fiołek trójbarwny, nazywany również potocznie bratkiem. Bratek oczyszcza krew oraz przynosi ulgę w problemach z cerą. Zawarta w bratku rutyna wydłuża działanie witaminy C, a także gwarantuje prawidłową pracę naczyń włosowatych.

Najlepsze przyprawy na odchudzanie

W naszej diecie nie powinno zabraknąć nie tylko odpowiedniej mieszanki ziół, ale także odpowiednio wyselekcjonowanych przypraw. Przyprawy na odchudzanie naprawdę istnieją, trzeba jedynie wiedzieć, które to z nich oraz odpowiednio z nich korzystać. Największym sprzymierzeńcem wszystkich osób znajdujących się na diecie jest cynamon – nie tylko reguluje ilość cukru we krwi, ale także sprzyja utracie wagi. Codziennie powinno się jeść około łyżeczki cynamonu, aby szybko widzieć efekty. Podobnie działa czarny pieprz, który zawierając piperynę, działa jednocześnie zbawiennie w redukcji tłuszczu. Kurkuma to także genialna przyprawa – wspomaga spalanie tłuszczu, redukuje kłopoty z cukrem we krwi, a także jest źródłem antyoksydantów. Podobnie rzecz ma się w przypadku ostrego chili – papryczka zawiera kapsaicynę, pomagającą szybko i skutecznie spalać tkankę tłuszczową. Chili również dodaje energii,  a nawet jest w stanie poprawić nam nasz nastrój.

Powiązane wpisy