Przyprawy na trawienie – tajemnicza moc dodatków

Stosowanie przypraw jest wskazane nie tylko z uwagi na zapewnianie żywności lepszych walorów smakowych. Przyprawy nierzadko mają dodatkowe właściwości zdrowotne, przyspieszają metabolizm, ułatwiają trawienie i zwiększają apetyt. Mogą przeciwdziałać wzdęciom i zaparciom, jak również niwelować dolegliwości typu nudności bądź zgaga.

Nie jest tajemnicą, że dodawanie przypraw do różnych dań czyni je bardziej smakowitymi – właśnie z tego powodu głównie wykorzystuje się przyprawy w kuchni. Od setek lat między innymi dzięki nim mistrzowie sztuki kulinarnej uzyskują wyjątkowe smaki, dzięki którym ich potrawy są rozpoznawalne na całym świecie. To już bardzo duża zaleta przypraw, ale na tym nie kończą się ich możliwości. Bardzo wiele tych specyfików posiada konkretne i bardzo przydatne właściwości zdrowotne. Przyprawy wspomagają trawienie i przemianę materii. Warto tutaj podać chociażby przykład czosnku – dostępny na wyciągnięcie ręki, znany i lubiany składnik wielu potraw ma zbawienne działanie na sprawność pracy układu pokarmowego. Jego główną właściwość stanowi pobudzanie żołądka do wydajniejszego trawienia, ale pomaga też w kłopotach z wzdęciami, biegunką czy w stanach zapalnych jelit. Inny przykład to cebula – kolejna bardzo znana przyprawa prosto z działki. Dodanie odrobiny cebuli do potrawy sprawia, że staje się bardziej lekkostrawna, smaczniejsza, przy czym zapach cebuli (niestety nie każdy go lubi) poprawia apetyt jeszcze przed zabraniem się do konsumpcji.

Co na wzdęcia?

Bardzo wiele przypraw reguluje nietypową aktywność układu pokarmowego. W przypadku problemu ze wzdęciami można sięgnąć po wspomniane już cebulę lub czosnek, ale na tym nie kończą się możliwości wspaniałego świata przypraw. Można wypróbować na przykład gałkę muszkatołową – szybko redukuje nieprzyjemny efekt i gwarantuje łatwiejsze trawienie. Zastosowanie gałki to głównie dodawanie smaku do pieczeni mięsnych bądź sosów. Inna przyprawa o podobnym działaniu to popularny kminek, z tym że zadziała najlepiej w formie profilaktyki, a nie remedium na już istniejący problem z wzdęciem. Można także sięgnąć po kolendrę, lubczyk czy oregano. Jak widać, naprawdę jest w czym wybierać!

Zioła na trawienie i przemianę materii

Przyprawy ziołowe są idealne dla osób, które muszą dbać o zdrowie swojego układu pokarmowego. Praktycznie każde z ziół wykorzystywanych w kuchni wywiera pozytywny efekt na apetyt i proces trawienia. Wymienić można chociażby majeranek wykorzystywany w terapii zaparć i lekkich bólów brzucha, doskonale znany koper gwarantujący lepszą przemianę materii, szałwię – dzięki niej ciężkostrawne potrawy nie obciążą aż tak żołądka. Warto korzystać z przypraw tak często, jak jest to możliwe, zwłaszcza chcąc zapewnić potrawom wyjątkowy smak. Większość przypraw może być bez konsekwencji stosowana przez osoby będące na diecie, w odróżnieniu od soli, której często należy unikać. Przyprawy dostępne są w sklepach, można też samemu hodować różne smaczne zioła na działce bądź w doniczkach na parapecie czy balkonie.

Powiązane wpisy